måndag 16 maj 2011

Tips från coachen

Vi har nu ett grymt matsystem här hemma. Förut var det så jobbigt, vi åkte iväg och storhandlade ungefär en gång i veckan. Det tog alltid lång tid, blev dyrt och vi fick aldrig med oss allt vi tänkt köpa och som behövdes under veckan. Det slutade alltid med att vi ändå fick handla flera gånger till under veckan, att vi aldrig visste vad vi skulle äta och att vi fick slänga massor av mat.

Nu tänker vi på ett annat sätt. Vi slår våra kloka kockhuvuden ihop en stund varje söndagsförmiddag. Vi tittar vad som finns hemma i kyl, frys och skafferi... Vad kan vi laga av detta och vad behöver vi komplettera med? Vi brukar planera för tre middagar som också ska räcka till matlåda dagen efter. Eftersom vi ibland äter borta hos familj eller vänner, köper mat eller råkar laga väldigt mycket som räcker flera dagar brukar vi bara planera tre dagar för att slippa så mycket svinn. Igår planerade vi dessa maträtter:

- Vi har ett paket köttfärs, grädde och lingonsylt hemma. Att handla potatis och gullök. Meny: Köttbullar med potatis, sås och lingonsylt plus en sallad på de grönsaker vi har eller de som är fräscha i affären.

- Vi har vetemjöl, en burk krossade tomater och ost hemma. Att handla lite olika goda grönsaker, färsk vitkål och jäst. Meny: Vegetarisk pizza med vitkålssallad.

- Vi har creme fraich, soltorkade tomater och fryst spenat hemma. Att handla pasta och bacon. Meny: pasta med en kok-ihop sås.

Allt vi behövde handla till middagarna och frukost handlade jag när jag var ute och gick en sväng. Klart att vi fortfarande storhandlar i bland men vi bunkrar inte som förut... Vem behöver sju burkar krossade tomater, tre paket pasta och frysen överfull av blandade råvaror. Jag tycker att det är bättre att ha lite (med betoning på lite) basråvaror och blandat hemma och köpa det man behöver när man behöver. Jag tycker att vi sparar både tid och pengar när vi gör så här. Jag tycker också att det är roligt att klura ihop veckans meny av det som finns hemma. Det känns ibland som en sport att försöka laga så god och nyttig mat som möjligt utan att handla särskilt mycket. Prova vettja!    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar